1. Kau që nuk vete në arë e pret sëpata
 2. Gjuha vete ku dhemb dhëmbi
 3. Andej bënë shokët, andej do bëj dhe unë
 4. Nuk ka të bardhë pa të zezë
 5. Miu përmori në det e tha: “Kam pjesë!”
 6. Buka në shtat, gëzimi pa masë
 7. Çdo mundim kërkon shpërblim
 8. Kush shkon pa ftuar e gjen pa shtruar
 9. I mençuri e kupton vetë
 10. Dhelprës me dhelpëri
 11. Kur s’ke pulën ha sorrën
 12. Nuk shkohet jeta me ‘faleminderit’
 13. Uria ha bukën thatë
 14. Si kofini pas të vjelave
 15. Kur t’i thuash vetes dyqanxhi, duhet t’i thyesh gjunjët në dyqan
 16. Plaka, pasi iu vodh shtëpia, mbylli derën
 17. Ai ta fal gomarin, ti e shikon nga dhëmbët
 18. Ai ta fal gomarin, ti e shikon nga dhëmbët
 19. Si e mira dhe e liga në këtë botë lahen
 20. Gjeti tenxherja kapakun
 21. Çdo zog pëlqen folenë e tij
 22. Toka pa zot, mall për botë
 23. Kush ecën ngadalë, shkon shëndoshë e larg
 24. Njeriu i vjetër duhet nderuar
 25. Pushka don pushkën.
 26. Kush vjen rrallë ha bakllava, kush vjen shpesh ha përshesh
 27. Si është miku bëhet petaniku
 28. Gjithkahit bani durim, se durimi asht pshtim
 29. Moti ndihmon atë që punon
 30. Këmisha e bardhë, sapuni veresie
 31. Kush s’ka pulën ha sorrën
 32. Si është miku bëhet petaniku
 33. Kush ngutet, vonohet
 34. E përpjeta ka edhe tatëpjetë
 35. Mbas motit të vështirë, vjen dita e mirë
 36. E përpjeta ka edhe tatëpjetë
 37. Për një dorë kashtë e vret samari mushkën
 38. Sa të rrosh, do të mësosh
 39. Koha rrëfen të drejtën
 40. Lima dalëngadalë bëri tranë gjilpërë
 41. Retë e kuqe në mbrëmje, mot i mirë në mëngjes
 42. Një herë të vjen fati te dera
 43. Nuk bie miza në gjalpin që është duke valuar
 44. Po erdhi mirësia, në daç mbyllja derën, ajo e hap vetë
 45. E treta e vërteta
 46. Bjer me pula e çou me burra
 47. U derdh vaji, s’mblidhet më
 48. Të bërat nuk zhbëhen dot
 49. Miqësia është si pema që duhet ushqyer shpesh
 50. Fati ndihmon guximtarët
 51. Gruan dhe mushkën zgjidhi nga fshati
 52. Nuk punove në të ri, rri e qaj në pleqëri
 53. Eja baba të të dëftej arat
 54. Po të lavi, të levi dhe bishtin ta krevi, hap sytë se të gënjevi
 55. I ikuri dhe i vdekuri harrohen shpejt
 56. Dhuratën e pranon dhe mbreti
 57. Ka thanë kukuvaca: ‘Zogu i em ma i miri’
 58. Shiti gjetkë këto
 59. Malli i babait – malli i qerratait
 60. Macja që fle nuk zë dot minj
 61. Kur dëgjon dokrra, mbyll veshët, kur shikon njerëz lakuriq mbyll sytë
 62. Uria ha bukën thatë
 63. Uria ha bukën thatë
 64. I varfëri kur ha kafshatën, kafshon dorën
 65. Harabeli plak nuk rrehet me bukë
 66. Dhelprës me dhelpëri
 67. I riu, si veriu
 68. Po i bëre duart me mjaltë, po nuk i hëngre do t’i lëpish
 69. Sa e ke në gojë fjalën, e ke robin tënd; kur të del nga goja, bëhesh rob i saj
 70. Kujt i jep Zoti të mbarën, i lëvron daci arën
 71. Punë punë natë e ditë që të shohim pakëz dritë
 72. Asnjë lartësi nuk arrihet pa lodhje
 73. E ngrejtuna herët e ka nafakën e vet
 74. Shtriji këmbët sa ke jorganin
 75. Gruas, në i dhënç dorën kur është ngushtë, të jep shpirtin kur është çlirë
 76. Nuk bien kocka nga qielli
 77. Peshkoj në ujë të turbullt
 78. Koha i harrin gorricat
 79. Si është miku bëhet petaniku
 80. Duaj, të të duan
 81. Shiu në prill plot hir
 82. Rrit sorrën, të të nxjerrë sytë
 83. Në mëngjes herët derën me e hap se mbushet shtëpia me nafakë
 84. Shka din zemra, atje shkon mendja
 85. Që në gusht nga një grusht
 86. Pashkë s’është përditë
 87. Një shi në maj sa një qerre ar
 88. Ujët që rri në një vend qelbet
 89. U derdh vaji, s’mblidhet më
 90. Çelësi që punon, nuk ndryshket
 91. Kur s’ke pula mos bëj ‘ish’
 92. Më mirë të të dalë syri sesa nami
 93. Vizitat e shpeshta e mërzisin mikun
 94. Po të kërkosh shokë pa të meta, mbetesh pa shokë
 95. Druri ndreqet sa është i njomë
 96. Kur s’di not mos u fut në ujë
 97. Një herë të vjen fati te dera
 98. Burri lidhet prej fjalësh, kau prej brirësh
 99. Buka në bark, forca në shtat
 100. Armiku s’do mëshirë, por qëroje sa je i çlirë
 101. Yll i bukur, ku je që s’je dukur? I tha breshk’ e madhe të birit
 102. Kujdes bej se ka hendek
 103. Goja flet, kurrizi pret
 104. Hekuri rrihet sa është i nxehtë
 105. Kush ka turp vdes për bukë
 106. Një zog që i prishet foleja, hidhet degë më degë
 107. Budallait hapi rrugë
 108. Derri i egër ha dardhën e butë
 109. Herë me hirë, herë me pahirë, gabon edhe ai që është më i mirë
 110. Frikacaku ka frikë nga hija e tij
 111. Fatit nuk i shpëton dot
 112. I them bukës bukë dhe ujës ujë
 113. Shejtani fle, ti e zgjon
 114. Gunë e huaj s’të mban ngrohtë
 115. Kujt i djeg le të kruhet
 116. Fajtorin e tremb faji i tij
 117. Kur ke zemër ke edhe krahë
 118. Gabimi falet një herë, e jo përherë
 119. I jep gishtin, të merr dorën
 120. Ku gjëmon shkopi i kocanit? Në kurriz të mendjemadhit
 121. Lisi s’pritet me një sëpatë
 122. As e mira, as e liga, nuk dihet se nga të vjen
 123. Gishtat e dorës nuk janë njësoj
 124. Ku fluturon zemra, fluturon syni
 125. Si Loli me Colin
 126. Ligjin e bën Maliqin
 127. Gjeji shokët e mirë, që të bëhesh i mirë
 128. Lisi s’pritet me një sëpatë
 129. Miku i gjithkujt miku i askujt
 130. Jo gjithmonë “mirë se ju gjejmë” por edhe “mirë se erdhe”
 131. Ta shef bojën, sa ka nevojën
 132. Më mirë një mik se një çiflig
 133. Miku dhe vera duhen të vjetër
 134. Po deshe të humbasësh mikun, jepi para borxh
 135. Kur buti shterpoi, gjithë miqtë i largoi
 136. Mikut, edhe në ferr të jetë, duhet t’i shkosh
 137. Dashuria lyp dashuri
 138. Po ta dijë djali sa e do i jati, çmendet
 139. Pa xhelozi nuk ka dashuri të vërtetë
 140. Zënkat janë krahu i dashurisë
 141. Dashurinë, paratë, kujdesin është vështirë t’i fshehësh
 142. Kur je mëdyshas, mos bëj asgjë
 143. Mendja e urtë, bijë e natës
 144. Martesë e nxituar, pendim i shpejtë
 145. Gënjeshtari kapet më kollaj se topalli
 146. Është më afër dera se qilari
 147. Bora a beriqet
 148. Vit i ri, kësmet i ri
 149. Kush nuk bindet, nuk di të komandojë
 150. Kush nuk di të heshtë, nuk di edhe të flasë
 151. Kush trazohet në shumë punë, në fund mbetet pa gunë
 152. Miku i mirë të këputë litarë
 153. Kush shaftë kasollen e vet, ju djektë
 154. Është e lumtur ajo grua që s’ka vjehër dhe kunatë
 155. Më mirë një mik, se një çiflig
 156. Kush fle me qentë, ngrihet me pleshta
 157. Bota është e rrumbullakët
 158. I marri kur hesht, s’është i marrë
 159. Paraja flet në çdo gjuhë të botës
 160. Një kalë me shumë zotër, ngordh për të ngrënë
 161. Mushkës xanxare ia vënë barrën më të rëndë.
 162. Mblidh kashtë e mblidh byk, kali në Selanik
 163. U bë veza të mësojë pulën
 164. Gomarë, me ar ta veshç, veshët do t’i duken
 165. Kush pranon këshilla është më i mencur se ai që i jep
 166. Çdo njeri nuk trajtohet një lloj, stofi pastrohet me brushë e kadifeja me dorë
 167. Mbaje zogun sa e ke në dorë
 168. Ndihi vetvetes që të të ndihmojë Zoti
 169. Të gjitha o asgjë
 170. Me gojë te lan, me dhëmbë të çan
 171. Qengji i mirë pi dy mëma
 172. Gjënë e keqe s’e gjen gjë
 173. Barku firë, s’kërcen mirë
 174. Jashtë valles dinë shumë këngë
 175. Kur të vijnë të këqijat hapu derën
 176. Gjaja e ligë ban kambë e ik
 177. Mjalti i tërheq mizat
 178. Kush bëhet si dele e urtë e hanë ujqërit
 179. Gota s’len kënd me ngritë krye
 180. Bushtra që nxiton shumë, pjell këlyshë të verbër
 181. Kau plak e bën brazdën të drejtë
 182. Kalit të mirë s’i duhen shporet
 183. Si e ëma dhe e bija
 184. Shoku shoku kërkon
 185. Shoshari shoshën e tij lëvdon
 186. Çdo gjë ka kohën e saj
 187. Do mosha moshën, do halli hallin, do mendja mendjen
 188. Edhe bakllava të hash përditë, të mërzitet
 189. Gjysma e dheut janë si bagëtia e Ndreut
 190. Këndesi në pleh të tij kapërdiset
 191. Kush leu mendjen e vet pëlqeu
 192. Fshat e zanat
 193. Pas malit ka të tatëpjetë
 194. Do shoqi shoqin
 195. Do shoqi shoqin
 196. Gjithsekush tërheq nga vetja
 197. Guri i rëndë në vend të vet
 198. Çdo njeri është mbret në shtëpinë e tij
 199. S’ka njeri në botë që të mos ketë një hall mbi kokë
 200. I zoti e di ku i pikon çatia
 201. Puna e njeh njeriun
 202. Fjalët i merr era
 203. Pa punë s’ka bukë
 204. Kush s’ka pulën ha sorrën
 205. Nuk shkohet në Bagdad me gomar topall dhe me qese bosh
 206. Ujk me lëkurë qengji
 207. Kur bën një mirësi, mos u mburr në shoqëri
 208. I mjeri mish që s’ha mish
 209. Ujë ahi e mish cjapi
 210. Shtëpinë nuk e mbajnë trarët, por njerëzit
 211. Mjerë ai që bën shtëpi, lum ai që e gëzon
 212. Bukë e hi e në shtëpi
 213. Shtëpia pa grua si zjarri pa dru
 214. U martove, u burgtove
 215. Darka e lehtë – gjumi i qetë
 216. Të ligat janë si qershiat, që ngrehin njëra – tjetrën
 217. Sosi vera dhe rakia, shkoi e vate miqësia
 218. Si të jetë brumi, del edhe buka
 219. Si jeta – vdekja
 220. Ҫ’të mbjellësh, do të korrësh
 221. Bleta nderohet se punon për vete dhe për shokët
 222. Edhe një dru ta veshësh mirë, do duket I bukur
 223. Mos blej atë që s’të duhet, se do sheç atë që të duhet
 224. Kur ka mashën, pse të djegë dorën?
 225. Kur ka trasta fiq, gjithë botën i bën miq
 226. Nga violinë e prishur mos prit muzikë të mirë
 227. Fqinji i mirë – vëlla pa pjesë
 228. Kur u bë evgjiti pashë, vrau t’anë
 229. Dëmi i njërit është fitimi i tjetrit
 230. Miku më i mirë është leku
 231. Nevoja s’ka gjygj
 232. Durimi – fitimi
 233. Veshja e trajton njerinë
 234. Lum ai që njeh vetveten
 235. Bëj si them unë, mos bëj si bëj unë
 236. Buza më gaz, shëndeti me masë
 237. Fjala e mirë çel derën e hekurt
 238. Fjalë e dhënë, punë e bërë
 239. Vegla e mirë nderon mjeshtrin
 240. Rrit sorrën, të të nxjerrë sytë
 241. Shtrij këmbët sa ke jorganin
 242. Si korbi dhe veza
 243. Si mbreti dhe mileti
 244. S’vjen koha pas teje, shko ti pas kohës
 245. Si e ëma dhe e bija
 246. Dhëntë marsi ujë e shi, veç mos dhëntë breshëri
 247. Dielli lind për të gjithë
 248. Shejtani kur nuk ka punë rreh të birin
 249. Kur thonë ‘ngordhi ujku’, atëherë ruaje gomarin
 250. Iku macja, lozin minjtë
 251. Kur hyn macja në oxhak, ka ardhur dimri në prag
 252. Nuk ka tym pa zjarr
 253. Kur s’ia del dot me trimëri, do t’ia dalësh me dhelpëri
 254. Kur varfëria hyn nga dera, dashuri del nga penxherja
 255. Nuk ngopet ariu me miza
 256. Kur të thonë ngordhi ujku, atëherë ruaj gomarin
 257. I ra zjarri fqinjës, lage shtëpinë tënde
 258. Ditët e marsit e fjalët e gruas së re nuk besohen
 259. Një herë të vjen fati te dera
 260. Zoti me një dorë të hedh e me tjetrën të pret
 261. Njeriu, sa më i mirë të jetë, më poshtë rri
 262. Miqësia e mirë, hesapin e dlirë
 263. Plaku sa do budalla që të jetë, mend sa një i ri do të ketë
 264. Sa njerëz janë, aq mendje kanë
 265. Ai që pëson, beson
 266. Hesapet e mirë bëjnë miqt e mirë
 267. Prifti në fillim bekon mjekrën e tij
 268. Ai që mundohet të jetë gjithkund, s’mbërrin askund
 269. Zoti të jep arrat, por nuk t’i thyen
 270. Ku hahet ari, s’kqyr drejtsi gjygjtari (Kosovo)
 271. I shëndoshi i bukuri, i pasuri i urti, i vobekti i marri
 272. Me cilin sy të më shohësh, me atë të shoh
 273. Pika pika uji çpon gurin
 274. S’i bihet murit me kokë
 275. Mos ec me vrap se bie në trap
 276. Çka s’mund të të bëjë armiku, ndonjëherë ta bën miku
 277. Ai stan atë bulmet ka
 278. Si të jetë brumi, del edhe buka
 279. Si të jetë brumi, del edhe buka
 280. Dardha nën dardhë bie
 281. Nuk ka ligësi më të madhe se mosmirënjohja
 282. Macja e botës vjen në shtëpi për të përmbysur tenxheret
 283. Darka e lehtë – gjumi i qetë
 284. Korbi korbit s’ia nxjerr sytë
 285. Gjuha e ka rrënjën në zemër
 286. Buka në shtat, gëzimi pa masë
 287. Shtegu i çelur, dëm i gatshëm
 288. Nga lëkurë e huaj del rrip i gjatë
 289. Sytë janë më të besueshëm se veshët
 290. Zoti më ruajtë prej mikut, se prej armikut ruhem vetë
 291. Ke pesëdhjetë miq? Nuk të mjaftojnë. Ke një armik? Ke shumë
 292. I pësuari, i mësuari
 293. Veza e korbit nuk nxjerr pëllumba
 294. Nga gjëmbi del trëndafili, nga trëndafili del gjëmbi
 295. Xixat të vogla – zjarri i madh
 296. Gënjeshtarit dhe e vërteta nuk i besohet
 297. Nga bishti i qenit nuk bëhet sitë
 298. Bëm, baba, të të ngjaj
 299. Një shkëndijë djeg një qytet
 300. Tjatër e thëna, tjatër e bëna
 301. Lumi që fle, ay të mbyt
 302. Po të bjerë lisi nga degat kushdo bën dru
 303. Nga e thëna në të bërë shkon në mes një lumë i tërë
 304. Ndër dy të zeza do zgjedhë ma e vogla
 305. Ujë ahí e mish cjapi
 306. Betimi është kalaja e hajdutit
 307. Pleqve merru urtësinë, djemve merru trimërinë
 308. Çohu hoxhë të ulet prifti
 309. Puna e mirë bëhet ngadalë
 310. Ç’ka barku e nxjerr bardhaku
 311. Qumësht ha pa merak, vezë nga pak
 312. Si kofini pas të vjelave
 313. Ujk me lëkurë qengji
 314. Janari – këmbëmbari, kthen dita nga behari
 315. U tha u bë
 316. Nëntori – gazmori
 317. Kur flet të drejtën, vë dyzet hasëm
 318. Shan lepuri gomarin nga veshët
 319. Vegshi i thotë vorbës: Hiqu se më nxive
 320. Vegshi i thotë vorbës: Hiqu se më nxive
 321. Më thuaj me kë shkon, të të them se kush je
 322. Qesja plot, të hap çdo portë
 323. Leku shkon tek leku
 324. Leku e bën njeriun
 325. Perëndia dërgon të ftohtin sipas veshjes
 326. Gjeti tenxherja kapakun
 327. Më mirë një armik të zgjuar, se një mik budalla
 328. Përça e sundo
 329. Mirë a njiri mos me pi, se prish menen e vetë e erzin e vet
 330. Paraja dhe miqësia e vjedhin drejtësinë
 331. Kush lëngon s’shpëton
 332. Gruja dhimset sa dhem bërryli
 333. Dallëndyshe, ktheje ndryshe
 334. Ku hyn dielli nuk hyn mjeku
 335. Si është vendi, bëhet kuvendi
 336. Dashuri pa zemërime s’ka
 337. Pa xhelozi nuk ka dashuri të vërtetë
 338. Besimi i tepruar është më i keq se mosbesimi
 339. Kush ka zemër, ka krahë
 340. Mos dil si kërriçi para gomarit
 341. Hiq e mos ven s’ban
 342. Si të bësh, do të të bëjnë
 343. Kur s’ban beftin, del lepri
 344. Sapo na erdhi varfëria, na iku dashuria
 345. Sapo na erdhi varfëria, na iku dashuria
 346. Ku s’të thërrasin mos shko, ku s’të pyesin mos kuvendo
 347. Si delja qorre pas këmbore
 348. Kalliri plot e mban kokën poshtë, kalliri bosh e mban përpjetë
 349. Mendja e urtë, bija e natës
 350. Shiu në prill për njerëzinë, shiu në maj për bagëtinë
 351. Kur janë dy, i treti mos u bëj
 352. Kur zihen dy veta, të dy kanë faj
 353. Dy gjela në një vikt, s’këndojnë
 354. Qeni leh atje ku ha
 355. Vaji i ullirit është ilaç
 356. Shqiponja s’gjuen miza
 357. Dashuria është e verbër
 358. Dashuria e parë nuk harrohet
 359. Sevdaja më e keqe se fukaraja
 360. Dashuria e mund frikën
 361. Peshku ka thënë: “Ha peshk e pi venë, ose më ço ku kam kenë”
 362. Gomari mban verë e pi ujë
 363. Kush ka shumë, do edhe më shumë
 364. Pa e hup bereqetin s’ja din kismetin (Kosovo)
 365. Ç’ka zemra e tregon fytyra
 366. E mira çalon, e keqja fluturon
 367. E mira çalon, e keqja fluturon
 368. E mira duhet kërkuar, e keqja vjen pa ftuar
 369. Gjëja e mirë shet veten
 370. Floriri është i vogël, por ka vlerë të madhe
 371. Fjalët pak, kryhet rehat
 372. Gjëja e mirë shet veten
 373. Kali pa kapistër nuk është yti
 374. Martesa është e Zotit
 375. Oreksi vjen duke ngrënë
 376. Këshilla e vonuar si kofini pas të vjeli
 377. Trupi plaket, zemra nuk plaket
 378. S’është përditë Pashkë e Bajram
 379. Dhelpra, kur plaket, vete bëhet kallogre
 380. Nuk kam para për të blerë gjëra të lira
 381. Leku të hap sytë
 382. U dogj nga qulli e i fryn edhe kosit
 383. Qëllimi justifikon mjetin
 384. Molla e ndaluar është më e ëmbla
 385. Më lehtë të fituarit, më zor të mbajturit
 386. Njerin e bajnë petkat
 387. Mos i shiko gunën po shikoji punën
 388. Urija nxjerr ujkun nga pylli
 389. Ç’len prej maces, gjuan minj
 390. ‘A më ha, a të të ha’, kështu qenka kjo dynja
 391. Nieri mendon, Zoti vendon
 392. Mikut dhe peshkut i vjen era për tre ditë
 393. Prilli – ylii
 394. Lotët e gruas si të krokodilit
 395. Ujku qimen e ndërron por zakonin s’e harron
 396. Qeni, ku ha copën, atje lë kokën
 397. Druri zbut derrin
 398. Ruana, Zot, prej njeriut të paditur
 399. Keq më vjen e dëm s’më bëhet
 400. E keqja vjen me këmbët e kalit dhe ikën me këmbët e breshkës
 401. Qeni është miku më i mirë i njeriut
 402. Herë me hir, herë me pahir, gabon edhe ai që është më i mirë
 403. Frika ruan vreshtin
 404. I gjalli me të gjallët, i vdekuri me të vdekurit
 405. Sa e vogël është bota
 406. Syri i të zot e majm kalin
 407. Kalova lumin, të dhjefsha kalin
 408. Dembelin dhe fukarallëkun i gjen në një grazhd
 409. Qeni i kopshtit nuk han lakra, por nuk lën të hanë as të tjerë
 410. Të dëgjohen fjalët e pleqve
 411. Dembelit i çalon gomari nga veshët
 412. Peshku qelbet nga koka
 413. Peshku i madh e ha të voglin
 414. Po ngacmove grerëzën, do presësh edhe thumbin
 415. Syri i të zotit plehëron arën
 416. Vdekja është borxh për të gjithë
 417. Është me të dhënë e jo me të thënë
 418. Hapi parë është gjysma e punës
 419. Pa djersë e pa mund, s’ke të mirë kund
 420. Më kanë sharë pelën se duan ta blejnë
 421. Pika shpon gurin
 422. Nji i lujshëm – sa nji i knushëm
 423. Kush nxiton shumë, bie me hundë
 424. Po nuk qau fëmija nuk i jep nëna sisë
 425. Kush vete në mulli doemos do të përmiellet
 426. Kush s’punon nuk ha
 427. Kush pjesët ndan, më të mirën mban
 428. Kur të gënjesh një herë, s’të besohet asnjëherë
 429. Kush vjen para, bluan
 430. Buka e dhënë të jep bukë
 431. As buka nuk hahet vetëm
 432. Kush e ka fuqinë, ka dhe drejtësinë
 433. Mos luaj me gurë po e pate shtëpinë me xhama
 434. Duhet shoqëri edhe në mulli
 435. Fati edhe te shtrati
 436. Qeni kafshon gjithmonë atë që mbetet pas shokëve
 437. Të vret natën e të qan ditën
 438. Çke në xhep t’i marrin hop, ç’ke në tru nuk t’i marrin dot
 439. I mençuri nuk shet dituri, por blen
 440. Gjumi është vëllai i vdekjes
 441. Koha shëron plagët
 442. Koha është flori
 443. Koha rrëfen të drejtën
 444. Koha e shkuar nuk kthehet prapa
 445. Koha mbyll çdo plagë
 446. Qeni kafshon gjithmonë atë që mbetet pas shokëve
 447. Ark e çelur – varr i nderit
 448. Në gojën e mbyllur s’ka se si hyn miza
 449. Fshat e zanat
 450. Këpucari i ka këpucët të grisura
 451. Kur bën dasmë fukarai, çahet daullja
 452. Dhjetori – i gjori
 453. Rrugë e mesit shesh e rrafshë
 454. S’ka oriz pa gurë
 455. I verbri me një sy është mbret në mes të qorrëve
 456. Ai hedh urë tek s’ka lumë
 457. Maji – vëllai
 458. I mençuri nuk thotë sa di, budallai s’di ç’thotë
 459. Kur hanë tre, hanë dhe katër
 460. Miku njihet në ditë të vështirë
 461. Edhe bakllava të hash përditë, të mërzitet
 462. Mos shtjer kripë në gjellën e botës
 463. Shkoi vapa me gushtin
 464. Shko kah të shkosh, si shpia jote s’ka kurkun
 465. Porsa zu qerosi lesh, gjithë botën e përqesh
 466. Ara do farë e jo përrallë
 467. Në vend të huaj të ha edhe miza
 468. Ndizi dhe dreqit një qiri që të të mos prishë punë
 469. Mali me mal nuk takohet, por njeriu me njeriun takohen
 470. Hysmeqari asht hasmi i të zot
 471. Edhe bakllava të hash përditë, të mërzitet
 472. Miqësia miqësi, llogaria llogari
 473. Dhembi kafshon shpesh gjuhën, megjithatë ata mbeten miq.
 474. Edhe zorrët në bark trazohen
 475. Dhembi kafshon shpesh gjuhën, megjithatë ata mbeten miq.
 476. Moj kasolle, ku na mblodhe!
 477. Duke gabuar mëson njeriu
 478. Është pika e fundit që mbush kupën
 479. I lan kokën gomarit
 480. Desh të vinte vetulla e nxorri sytë
 481. Shpëtoi nga shiu e ra në breshër
 482. Fshesa e re fshin mirë
 483. Vajti të përgjojë me vesh, dëgjoi fjalë që s’desh
 484. Asnjëherë s’e do prifti-priftin, hoxha-hoxhën, isnafi-isnafinë
 485. Fati bëhet si ta bësh
 486. Si sita që i tha shoshës: «Ti e rrjedh ujin!”
 487. Shkurti, i ngurti
 488. Sofrën shtroje edhe me bukë, kripë e qepë
 489. Nuk mbahen dy kunguj nën një sqetull
 490. Pula i bën vezët nga sqepi
 491. Malli i babait – malli i qerratait
 492. Kursimi është më i mirë se fitimi
 493. Macja me çorape nuk zë dot minj
 494. U dogj nga qulli e i fryn edhe kosit.
 495. Kur rosat udhëtojnë në jug, prit shi për verë të ftohtë
 496. Huqi del me shpirtin
 497. Gur – gur bëhet mur
 498. Gur – gur bëhet mur
 499. Shtati pyll e mendja fyll
 500. Kokrra – kokrra bëhet oka
 501. Urtë e butë e plot tigani
 502. Pula e botës duket më e madhe
 503. Përmend qenin bëj gati shkopin. Përmend mikun bëj gati petanikun.
 504. Gomari me dru, njeriu me fjalë
 505. Bahësh mjaltë, të vijnë grerëzat
 506. Kush ban mirë gjen mirë
 507. Zonja në penxhere, macja në tenxhere
 508. Kur të hish në prill, hiq një fill
 509. Mos bëj ‘hop’ pa e kapërcyer gardhin
 510. Sa rron, shpreson
 511. Ka më shumë ditë se kuleç
 512. Hiq inatin, gjej rehatin
 513. Bëje të mirën e hidhe në det, se del me kripë
 514. Bëje të mirën e hidhe në det, në mos e dijtë peshku e di Zoti vetë
 515. Para topit, pushkës, eprorit dhe prapa mushkës mos dil kurrë
 516. Bukuria pa dituri si lulja pa aromë
 517. Ç’ti bësh nënës, ta bën djali
 518. Djali pa lerë e qeleshja e blerë
 519. Fëmija i vogël të zgjon nga gjumi, fëmija i madh të lë pa gjumë
 520. Të lëvdon, në qiell të ngre, hapi sytë se të gënjen
 521. Njeriu i lajmëruar është gjysmë i shpëtuar
 522. Pleqëria vjen me shokë
 523. Sot mua nesër ty
 524. Iku nga shiu e ra në breshër
 525. Iku nga tymi e ra në zjarr
 526. Zjarri, uji dhe gruaja e ligë
 527. Ikë nga njeriu me cen
 528. Shkoi për lesh e doli i qethur
 529. Kush ti qit sytë? Vëllai
 530. Një zog që i prishet foleja, hidhet degë më degë
 531. Lala Kros, o lala Kros, vetë shkruan e vetë vulos
 532. Rakia djeg zemrën dhe xhepin
 533. Më mirë duroje mikun sesa ta humbasësh përgjithnjë
 534. Larg syve, larg zemrës
 535. Lakmia – lakfyt
 536. Kur bën dasmë fukarai, i shpohet daullja
 537. Kush bën mirë, gjen mirë
 538. Kur u bë evgjiti pashë, vrau t’anë
 539. Dhia gjithmonë e ka syrin në mal
 540. Ka thënë plaku: ‘shko tek shtrati, mos të zëntë gjumi, të pushon shtati’
 541. Sytë janë pasqyrë e shpirtit
 542. Është më afër dera se qilari
 543. Darka e vogël ban shpinë e madhe
 544. Jashtë valles dinë të gjithë të kërcejnë
 545. S’ka ç’i bën gomarit e i bie samarit
 546. Çelësi që punon, nuk ndryshket
 547. Shpresa vdes e fundit
 548. Përjashtimi forcon rregullën
 549. Mësuesi më i mirë është përvoja
 550. Besimi tund malet
 551. Pula e botës duket më e madhe
 552. Zia zinë sjell
 553. Bukuria një ditë, veprat një jetë
 554. Ç’lind nga macja, gjuan mi
 555. I riu ka fuqi, plaku mençuri
 556. Fjalët e mëdha, punët e vogla
 557. Gjuha kocka s’ka e kocka thyen
 558. Dajaku ka dalë nga xheneti
 559. Njeriu yt t’i nxjerr sytë më thellë
 560. Kur flet të drejtën vë dyzet hasëm
 561. Gjënë e keqe s’e gjen gjë
 562. Një dru i shtrembër prish gjithë barrën
 563. Nga te folurit kanë vuajtur shumë njerëz, nga të heshturit s’ka vuajtur njeri
 564. Uria ha bukën thatë
 565. Gënjeshtra i ka këmbët e shkurtra
 566. Besimi i tepruar është më i keq se mosbesimi
 567. Vdekja nuk sheh as fukara, as të pasur, po merr e përpin
 568. Gruaja ka mund shejtanin
 569. Gruaja është sikur qelqi
 570. Gruaja e bukur e vera e ëmbël – farmak për zemër
 571. Nevoja të bën t’i thuash derrit dajë
 572. Dita për punë, nata për gjumë
 573. Kush bëhet dele e ha ujku
 574. Ç’është nisur, do të bëhet
 575. Fjala të mëson, shembulli të udhëheq
 576. Fjala është argjend, heshtja është flori
 577. Doli fjala nga dhëmballa, mori njëzet e shtatë mëhalla
 578. Kalliri plot e mban kokën poshtë, kalliri bosh e mban përpjetë
 579. Kush duron, fiton
 580. Cigarja kokën e ka të vogël, por hatanë e bën të madhe
 581. Fjala e mirë është ilaç për plagë
 582. Shëndetit dhe rinisë pak i dihet vlera
 583. Paç fatin e kurvës
 584. Zarët u hodhën
 585. Atë që tradhëton, as varri s’e don
 586. Bashkimi bën fuqinë
 587. E vërteta hollohet po nuk këputet
 588. E vërteta s’i pëlqen gjithkujt
 589. Shkoftë kohë e shkoftë mot, e vërteta del me not
 590. E drejta rri si vaji në ujë
 591. Jeta nuk është fushë me lule
 592. Buka e re është e ëmbël, por e vjetra të mban më shumë
 593. E bëri si ajo: «Më qani ju shoqe burrin, se unë do shkoj në dasmë»
 594. Petkat e mëndafshta dhe gëzofat e shtrenjtë shuajnë zjarrin e kuzhinës.
 595. Qentë le të lehin, karvani shkon përpara
 596. Mos i shiko gunën po shikoji punën
 597. Pushka tërë ditë lut: ja kokën e tjetrit, ja kokën e të zot
 598. Shakaja e tepruar ka pasoja prapa
 599. Qeveria e zë lepurin me qerre
 600. Me mikun ha e pi, por mos bëj tregti
 601. Kur të vijnë të këqijat hapu derën
 602. Babai punëtor rrit fëmijë dembelë, mësuesi llafazan nxjerr nxënës memecë
 603. Lajmi i prapë, vjen me vrapë
 604. Fjalët i merr era, karta flet përhera
 605. Edhe muret kanë veshë
 606. Kush nxiton shumë, bie në lumë
 607. Ҫorba e lirë t’i djeg buzët
 608. Dijet e mëdha janë në fjalë të shkurtra
 609. Më mirë një vezë sot se një pulë mot
 610. Qari dhe zarari janë motër e vëlla
 611. Afati në verë e paret asnjëherë
 612. Kush e humbi plastë; kush e gjet pastë
 613. Kjo imja, kjo jotja, kjo në torbën time
 614. Pak e saktë, shumë e për lumë
 615. Dëmi i njërit është fitimi i tjetrit
 616. Fillimi i mbarë, gjysma e punës
 617. Ç’e mars nata, e pjell dita
 618. Fëmija dhe budallai thonë të vërtetën
 619. Atë që njeriu e mëson në djep e braktis vetëm në varr
 620. Gjënë e përbashkët e hanë qentë
 621. Qejfi ha edhe kumbulla të tharta
 622. E mirë është fuqia, por më e mirë është urtësia
 623. Plaçkë e lirë gëzhin kuletën
 624. Kur s’ka mend djali, s’ka ç’i bën dhaskali
 625. Ç’sjell minuta, s’e sjell moti
 626. Mos shtjer kripë në gjellën e botës
 627. Ajo që s’të pëlqen të ta bëjë tjetri, mos ia bëj ti atij
 628. Ajo që s’të pëlqen të ta bëjë tjetri, mos ia bëj ti atij
 629. Punën kape me dhëmbë, jo me këmbë
 630. Shtëpia e babës, shitet lirë
 631. Atë që njeriu e mëson në djep e braktis vetëm në varr
 632. Dëm i njërit – fitim i tjetrit
 633. Uku ukun s’e ha (Kosovo)
 634. Vuri ujkun të ruajë dhentë
 635. I marri kur hesht, s’është i marrë
 636. Miku i mikut tim është edhe miku im
 637. Dashuria ka zemër, xhelozia ka dhëmbë
 638. Gjaja e ligë ban kambë e ik
 639. Të kundërtët tërhiqen
 640. Burrat mbushin thasët, gratë u lidhin grykët
 641. Po të jesh mik i rrallë, do të jesh mik i dadhur
 642. Vllazëria vllazëri, shtëpia shtëpi, po qesje qese
 643. Fëmija dhe budallai belbëzojnë të vërtetën
 644. Kohët ndryshojnë
 645. Ҫka shtëpia, të mos e marrë vesh fqinjësia
 646. Në dorë të njerkës – në dorë të gjarprit
 647. Kur flet të drejtën, ve dyzet hasëm
 648. Keq me fol e keq mos me fol
 649. Dy gjela në një vikt, s’këndojnë
 650. Jo gjithmonë «Mirë se të gjeta» por edhe «Mirë se erdhët»
 651. Dora me baltë, buka me mjaltë
 652. Ditë e re, nafakë e re
 653. Shiu në prill plot hir
 654. Atë derë që s’e çel çelësi, e çel paraja
 655. Më mirë një armik të zgjuar, se një mik budalla
 656. Nevoja të mëson
 657. Ha pak të flesh rehat
 658. Miza kapet më lehtë në mjaltë se në uthull
 659. Më mirë i lig e i lirë, sesa shëndoshë e me zinxhirë
 660. Dhelpra plakë i gjen shtigjet
 661. Heq më shumë nji fill kripi se nji pendë qesh
 662. Më mirë të punojë fati, sesa shtati
 663. Më mirë pak se aspak
 664. Më mirë një mik, se një çiflig
 665. Kur s’fola, kurrë s’gabova
 666. Ma mirë një kojshi të mirë, se nji vëlla të largët
 667. Më mirë fito emër të mirë se para shumë
 668. Më mirë shëndet se mbret
 669. Vetmia është më mirë se shoku i ligë
 670. Më i fortë kulaçi, se ilaçi
 671. Kushtoi dyzet kali, shtatëdhjetë samari
 672. Ngaherë duhen dy hile e një trimëri
 673. Më mirë vdekje me nder se gjallë e pa nder
 674. I yti kockën ta ha dhe mishin ta le, ndërsa i huaji ta ha mishin me gjithë kockë
 675. Më mirë një vezë sot se një pulë mot
 676. Më mirë bukë thatë e rehat , se pilaf dhe dajak
 677. Më mirë vdekur e me nder, se sa gjallë e i turpëruar
 678. Më mirë dhelpër e gjallë, sesa luan i ngordhur
 679. Më mirë pak e saktë se shumë e për lumë
 680. Ai që pyet nuk humbet
 681. Ka thënë Nastradini, edhe në diell merr ombrellë
 682. Kur i morën armët Lekë Dukagjinit, tha: Më mirë të thonë ja Leka, sesa ja varri i Lekës
 683. Kush ha shumë, i del prej hunde
 684. Më mirë të dish se të kesh
 685. Më mirë i pari në fshat se i fundit në qytet
 686. Më mirë sokol një herë, se sorrë gjithherë
 687. Më mirë i pari në fshat se i fundit në qytet
 688. Më mirë të të kenë zili se të të qajnë hallin
 689. Më mirë vonë se kurrë
 690. Ma mirë nji kojshi të mirë, se nji vëlla të largët
 691. Sherri do nge, gjyqi do para
 692. Më mirë me dhënie, se me thënie
 693. Më mirë pak e saktë se shumë e për lumë
 694. Katër sy më mirë se dy
 695. Martesa është e Zotit
 696. Një shi n’maj, sa një qerr ar
 697. Kapen më shume miza me mjaltë se me uthull
 698. Nevojiten 20 ditë uri për të ngrënë bukën 15-ditëshe
 699. Qoshja pa plak si shtëpia pa oxhak
 700. Tund dhe qeni bishtin të lëpijë kërbishtin
 701. Mëndje shëndoshë në trup të shëndoshë
 702. Të jep kusinë e të merr shtëpinë
 703. Çdo njeri është mbret në shtëpinë e tij
 704. Sa ka jetë, ka shpresë
 705. Shumë zhurmë për asgjë
 706. Dhelpra është dinake, por ai që e ze dhelprën, është më dinak
 707. Nuk mbahen dy kunguj në një sqetull
 708. Shumë babo e mbytin fëmijën
 709. Pak e pak bëhet të shumët
 710. Shumë lajnë duart po pak rrinë në tryesët
 711. Ujku qimen e ndërron por zakonin s’e harron
 712. S’ka më qofte te daja
 713. Kur ngordh gjarpri, ngordh dhe helmi i tij
 714. Gruaja e bukur e vera e ëmbël – farmak për zemër
 715. Shtëpia pa grua si kopshti pa bimë
 716. Gruaja ndryshon si era
 717. Bota është shkallë, disa hipin, disa zbresin
 718. Kurrgjë të re nën diell
 719. Kush ka frikë nga zoqtë, le të mos mbjellë
 720. S’ka njeri pa një të keqe
 721. Kurr nji profetë hatër s’ka gjetë në dhe të vet
 722. Askush s’ka lindur i ditur
 723. Kalova lumin, të dhjefsha kalin
 724. Dasma nuk shihet në fillim por në fund
 725. Mos fut hundët në punët e botës
 726. Dasmë pa mish nuk ka
 727. Buka s’ka turp
 728. Po nuk ta pa syri e s’ta dëgjoi veshi, mos beso shumë
 729. Mos pi pa shikuar, mos firmos pa lexuar
 730. Duhet me qenë dryn me dyzet çelësa
 731. Në rini vuan për mend, në pleqëri për fuqi
 732. Nuk sheh trarin në sy të tij por kashtën në sy të tjetrit
 733. Çudia tre ditë zgjat
 734. Dy gjela në një vikt, s’këndojnë
 735. Dardha e ka bishtin prapa
 736. Do të vijë korriku pa të piqet fiku
 737. Më thuaj me kë rri, të të them se cili je
 738. Më mirë një zog në dorë, sesa një mijë e në qiell
 739. Punën e sotme mos e lër për nesër
 740. Ku di dhia ç’është tagjia
 741. Nga e thëna në të bërë shkon në mes një lumë i tërë
 742. Më mirë të dish t’i mbash, sesa të dish t’i fitosh
 743. Po nuk prishe nëntë, nuk fiton dhjetë
 744. Ҫdo gjë që ndrit nuk është ar
 745. Djalli nuk është aq i zi sa e bëjnë
 746. Për çdo sy ka bukuri
 747. Herë me hir, herë me pahir, gabon edhe ai që është më i mirë
 748. Mish pa kocka s’ka
 749. Atë derë qi s’e çelë çelsi, e çelë ari (Kosovo)
 750. Bota është mjaltë e helm përzier
 751. Qesja plot, të hap çdo portë
 752. Sado i vogël që të jetë armiku, godite me shkop të madh
 753. Bota është mjaltë e helm përzier
 754. S’ka oriz pa gurë
 755. Bukuria s’është me fis, po kush di dhe e kullandris
 756. Nuk ka tym pa zjarr
 757. Më e keqja e ka një të mirë
 758. Kur ke zemër ke edhe krahë
 759. Kush merr shtatë dhe prish tetë, s’ka nevojë për kuletë
 760. Ovullat të mbuluara, dy herë të fituara
 761. S’ka gëzim pa hidhërim
 762. Kali i kuq e ka një huq
 763. Nuk i mësohet noti peshkut
 764. Merr sytë e mi dhe shikoje
 765. Gjeti tenxherja kapakun
 766. Kush luan këmbët luan edhe dhëmbët
 767. Prifti priftin s’e do në mëhallë
 768. S’asht i qorr ai që s’sheh por ai që sdon me pa
 769. S’ka të shurdhër më të shurdhër se ai që s’do të dëgjojë
 770. Fjala të mëson, shembulli të udhëheq
 771. Vete qerrja përpara buajve
 772. Shtriji këmbët sa ke jorganin
 773. Mos i shiko gunën po shikoji punën
 774. Në shtëpinë e të varurit nuk zihet litari në gojë
 775. Nuk duhen lënë grurë e egjër bashkë
 776. Peshku në det e tigani në zjarr
 777. Trëndafil pa gjëmba s’ka
 778. Pasunia ma e madhe e njeriut asht shneti dhe menja
 779. Puna e shumtë ha të zotin
 780. Ku të hash bukën, mos përmbys kupën
 781. Nuk erret nata se mbyll ti sytë
 782. Vjehrra harron se ka qenë nuse
 783. Luaj këmbët, të lyesh dhëmbët
 784. S’piqen mollët për një ditë
 785. Ku di dhia ç’është tagjia
 786. Dora me baltë, buka me mjaltë
 787. Kush don të hajë zogun më parë i shkul puplat
 788. Nuk mund t’u bëhet qejfi të gjithëve
 789. S’rron njeriu vetëm me bukë
 790. Nuk janë të gjithë gishtat njësoj
 791. Kam qeshur të tjerët, më mbiu në derë
 792. Sa thana janë, kokrra s’bëjnë
 793. Gjërat nuk vijnë siç i don
 794. Kur s’të kërkon njeri për plak, mos dil
 795. Mos thuaj se nga ky ujë s’dua të pi
 796. Nuk është vonë për të bërë mirë
 797. Gjeti tenxherja kapakun
 798. Nuk mund t’u bëhet qejfi të gjithëve
 799. Fillimi është gjysma e mbarimit
 800. Çdo mundim kërkon shpërblim
 801. Dashuria provohet me vepra, jo me fjalë
 802. Kokrra – kokrra bëhet oka
 803. Zanati s’të lë pa bukë
 804. Njeriu ka dy veshë për të dëgjuar shumë dhe një gojë për të folur pak
 805. Dhëmb për dhëmb e sy për sy, si ti mua dhe unë ty
 806. Larg syve, larg zemrës
 807. Presh me mish e mish me presh
 808. Jo me “lage sot e rruaje mot”
 809. Pa kripë nuk bëhet, pa mjaltë durohet
 810. Të pallurit e gomarit s’vete në qiell
 811. Si delja qorre pas këmbore
 812. Durimi është i hidhur, por e ka frytin të ëmbël
 813. Zogu, ngado të vejë, prapë kthehet në folenë e vet
 814. Fjala që del nga goja nuk merret më
 815. Punët peshojnë, fjalët i merr era
 816. Fjalët i merr era
 817. Bukë e botës – laku i kokës
 818. Ha sot, por mendo dhe për nesër
 819. Dashuria nuk njeh moshë
 820. S’ka ç’i bën gomarit, i bie samarit
 821. Vdekja është ligësi që vete në çdo derë
 822. Pa pare s’këndon as hoxha në minare
 823. Lëre që na ngordhi gomari, por s’na lënë as mizat rehat
 824. Kush ecën ngadalë, shkon më larg
 825. Faj e rrëfyer – gjysmë e ndëlyer
 826. Mbas lufte të gjithë bëhen trima
 827. Qeni që leh nuk kafshon
 828. Guri që rri në një vend, zë myshk
 829. Sherri do nge, davaja do para
 830. Varfëria nuk është ves, varfëria s’e humb njerëzillëkun
 831. Pika, pika bëhet lumë
 832. Zanati nuk të lë pa bukë, po të pasur s’të bën
 833. Leku çan malet
 834. I lëshuan mendtë në Fushë Mbret, sekush mori mendjen e vet
 835. Pa djersë e pa mund, s’kë të mirë kund
 836. Qesja nuk zbrazet duke dhënë lëmoshë
 837. Tund dhe qeni bishtin të lëpijë kërbishtin
 838. Pemës shikoji frutat, njeriut shikoji punën
 839. Nga peri mund të kapet edhe lëmshi
 840. Nuk ka tym pa zjarr
 841. Mirëmëngjes me interes
 842. Kush nuk foli, nuk u bë pishman
 843. Shqipja cof për shkak të sqepit
 844. Ik sevapës se të zë gjynahu
 845. Nata e shënendreut, e keqja e dheut
 846. Po pe mëllenjën, prit pranverën
 847. Bën nder e gjen qeder
 848. Mizës përdhesë, kur i rriten krahët, i afrohet ngordhja
 849. Druri çmohet nga pemët
 850. Për një pe për një gjilpërë vajti dëm një gunë e tërë
 851. Nga një vesh i hyn e nga tjetri i del
 852. Për një gozhdë humbi potkoi
 853. Guri që punon shtruar, bën miell të butë
 854. Duke pyetur gjen Stambollin
 855. Fillimi është gjysma e punës
 856. Me folë dhe me e mbajtë bëhen dy
 857. Shpejt e mbarë s’ka të ngjarë
 858. Kali i botës të lë në rrugë
 859. Ark e çelur – varr i nderit
 860. Kur s’ke grurë, e mirë është dhe thekra
 861. Dora e djathtë të mos dijë se ç’bën e majta
 862. Kur ke zemër ke edhe krahë
 863. Ai që i mbështetet pemës së madhe, gjen hije gjithmonë
 864. Ai qi pret me shpatë, prej saj ka me dekë
 865. Pështy lart të bie në fytyrë, po pështyve poshtë të bie në gjoks
 866. Kush do rrezikun, ka me mbetë në të
 867. Puna në mëngjes, s’të lë pa pjesë
 868. Shkallët ngjiten një nga një
 869. Çka zemra e nxjerr vera
 870. Kur s’ka mend djali, s’ka ç’i bën dhaskali
 871. Mjerë kush del prej çerdhes së vet
 872. Nga hatëri i të zot, përgëzon qenë
 873. Për hatër të luleve njeriu ujit baltën
 874. Kush ban mirë gjen mire
 875. Kush të do të rreh
 876. Kush kërkon gjen
 877. Ai që ngutet, rrëshqet
 878. Me këngë e të qeshur, të zezat përqeshur
 879. As ujë mos pi në knie të hyqymetit
 880. Kush luan me zjarrin, do digjet
 881. Kali i huaj të lë në mes të rrugës
 882. Kush shkon me ujqit, mëson të ulërijë
 883. Kush fle me qentë, ngrihet me pleshta
 884. Po të qëndrosh me të çalin, do të mësosh të çalosh
 885. Kush jep menjëherë, jep dy herë
 886. Mbill sa je i ri, të hash në pleqëri
 887. Rruga e shkurtër të nxjerrë gjatë
 888. Fjala në kandar nuk ka zarar
 889. Nuk mbahen dy kunguj nën një sqetull
 890. Gjumi të shëron, gjumi të mundon
 891. Po i bëre duart me mjaltë, po nuk i hëngre do t’i lëpish
 892. Kur të gënjesh një herë, s’të besohet asnjëherë
 893. Vajti të përgjojë me vesh, dëgjoi fjalë që s’desh
 894. Kush rron vetëm me shpresë, vdes i dëshpëruar
 895. Durimi – fitimi
 896. Merr sytë e mi dhe shikoje
 897. Zanati s’të lë pa bukë
 898. Kush bën njërën, bën njëmijë Halili 23
 899. Dhelpra e uritur tërë natën pula ëndërron
 900. Kush ban shtamën, i ban edhe vjegën
 901. Kush i bën gropën tjetrit, bie vetë brenda
 902. Gruan dhe mushkën zgjidhi nga fshati
 903. Kush nuk foli, nuk u bë pishman
 904. Fitimi i keq vete për dreq Mahilaj 83
 905. Si u nis, ashtu u bitis
 906. Si të shtrosh, do flesh, si të bësh, do gjesh
 907. Atë që njeriu e mëson në djep e braktis vetëm në varr
 908. Ai që ka, do dhe ma
 909. Kalliri plot e mban kokën poshtë, kalliri bosh e mban përpjetë
 910. Kush trazohet në shumë punë, më në fund mbetet pa gunë
 911. Gjumë, gjumë, më ke lënë pa rrogë shumë
 912. Kush flet shumë gabon shumë
 913. Kush taksën shumë, jep pak
 914. Qafa e unjur, koka e prerë
 915. Hallet nuk sosen, por ndërrohen
 916. Dhia do ferrë
 917. Një pikë në çati prish një shtëpi
 918. Po nuk mbolle, nuk korr
 919. Njeri pa të metë s’ka
 920. Kur s’ke pulën ha sorrën
 921. Po s’pate parë Stambollin nuk ke parë botë me sy
 922. Kush pranon këshilla është më i mençur se ai që i jep
 923. S’ka ç’i bën gomarit e i bie samarit
 924. Ai që s’ka fuqi, fut duart në gji
 925. Kush nuk di të heshtë, nuk di edhe të flasë
 926. Kush s’lëvdon kasollen e vet, iu djegtë me gjithë gja
 927. Kush ka frikë valat, mos vejë buzë detit
 928. Fati ndihmon guximtarët
 929. Kur s’ke mbjellë, s’ke çfarë korr
 930. Kush s’ka kokë ka këmbë
 931. Vëllai pa vëlla – si zogu pa krahë
 932. Duhet shoqëri edhe në mulli
 933. Kur kursehet gozhda, vete dëm potkoi
 934. Kush dha të hollat i ra fyellit
 935. Fukara, mre fukara, s’të dashka as motër, as vlla
 936. Në portën e shurdhit mos trokit
 937. Po deshe të humbasësh mikun, jepi para borxh
 938. Kush vjen para, bluen
 939. Po nuk t’u lag prapanikja, nuk ha peshk
 940. Gjithkush duhet t’i mbetet mjeshtërisë së vet
 941. Kush nuk ka shijuar të hidhurën, nuk di ç’ashtë sheqeri
 942. Qesh mirë kush qesh i fundit
 943. Horri, që ka lindur horr, horr do të vdesë
 944. Kujt t’i djegë le le të kruhet
 945. Kush mbjell erën do të korrë furtunën
 946. Misri i vonë është për lopë
 947. I fundit o qesh o qan
 948. Me vesë e pa përtesë
 949. Nga qelepiri të luan fiqiri
 950. Po pate frikë nga ujqit mos shko në pyll
 951. Kur ke kohë, mos prit kohë
 952. Zanati e ka fundin prej ari
 953. Kur s’fola, kurrë s’gabova
 954. Pyet më parë për fqinjësinë pastaj dil e bli shtëpinë
 955. Ilaçi më i mirë i dhimbjes është durimi
 956. Kush ka bir e bij, ta lidhi gojën me shami
 957. Kush gjen një mik gjen një thesar
 958. Te fqinja ja të ha qeni, ja të ngulet gjëmbi
 959. Turpi të lë pa bukë
 960. Tafmaja e madhe të lë pa gjë
 961. Ai që vjedh një vezë, vjedh dhe një buall
 962. S’është me vrap, është me çap
 963. Fjala e urtë s’ka mort kurrë
 964. Digjet bari i njomë me të thatin
 965. Kush di shumë, flet pak
 966. Mendje mendje kjo dynja, mendja mendjes nuk i ngjan
 967. Ra nga shiu në breshër
 968. Fjala të dhemb më fort se plumbi
 969. Gjëja që falet nuk kërkohet
 970. S’këndon zhaba në të thatë
 971. Kur e dinë dy, është në dorë të fatit; kur e dinë tre, shkoi në gojë të fshatit
 972. Qershori – punëtori
 973. Shtatori – pjellori
 974. Ta ftosh të keqin të vjedh këpucët
 975. Malli i prishur nuk shitet pa gënjyer
 976. Smira e bren zemrën e njeriut
 977. Dorën që s’e kafshon dot puthe
 978. Kullotë dhinë, të të mbushë kusinë
 979. Nga hatëri i të zot, përgëzon qenë
 980. Tund dhe qeni bishtin të lëpijë kërbishtin
 981. Fol pak e dëgjo shumë
 982. Peri këputet ku është më i hollë
 983. Pula që nuk bën vezë, kakaris më shumë
 984. Dimrit bëju gati qysh në verë, verës bëju gati qysh në dimër
 985. Pa brumë nuk bëhen kuleçtë
 986. Qejfe qejfe kjo dynja, qejfi qejfit nuk i ngjan
 987. Dielli i dimrit gënjen vetëm lulet e bajames
 988. Të ftohtët e marsit hyn në bri të buallit
 989. Njeriut njëherë i jepet jeta
 990. I urituri shikon në ëndërr ngastra lakrori
 991. Nusja dhe vjehrra rrinë qetë në fotografi
 992. Gjeti tenxherja kapakun
 993. Sa kija priten para deshësh
 994. Ai që të mëson për të vjedhur është më i keq se hajduti
 995. Shumë herë vete shtamba për ujë e një herë thyhet
 996. Ka thënë Nastradini, edhe në diell merr ombrellë
 997. E qet gurin e e fsheh dorën
 998. Pa ardhur gushti s’piqet mushti
 999. Çdo gjë që lindet dhe do të vdesë
 1000. Gjëja e re është e bukur
 1001. Dashuria është më e fortë se vdekja
 1002. Të gjitha rrugët të çojnë në Romë
 1003. Pas malit ka të tatëpjetë
 1004. Janë munue krejt Shkodra me i dhanë ujë nji magari dhe s’kanë muejtë
 1005. Barku i gjerë, truri i ngushtë
 1006. Barku firë, s’kërcen mirë
 1007. Vaj ajo shtëpi ku pula këndon e gjeli hesht
 1008. Do të ruash sekret nga armiku, mos ia thuaj as mikut
 1009. Gozhda nxjerr gozhdën
 1010. Gur – gur bëhet mur
 1011. Një baba mban dymbëdhjetë fëmijë, ndërsa dymbëdhjetë fëmijë s’mbajnë dot një baba
 1012. Rrëshqet kali me katër kambë e jo njeriu me dy kambë
 1013. Nuk kërkohet gjilpëra në kashtë
 1014. Me një lule nuk vjen vera
 1015. Njëra dorë lan tjetrën, të dyja fytyrën
 1016. Mollët i qëro, dardhat i numëro
 1017. Një mollë e prishur prish njëqind mollë
 1018. Në më rrefsh së pari, të vraftë Zoti, në më rrefsh së dyti, të ndihmoftë Zoti
 1019. U martove? Vdiqe, shkove
 1020. Prilli bën lulen e maji ka nderin
 1021. Të tjera menjton i zoti, të tjera gomari
 1022. Njëri – asnjëri
 1023. Hardhia e bën rrushin, ferra e merr uratën
 1024. Kush mbolli, kush korri
 1025. Mos u helmo o i helmuar, se kjo botë kështu ka shkuar, ca me të qarë, ca me të kënduar
 1026. Ti zot, unë zot, po dhentë kush i kullot
 1027. Është ndarë keq kjo dynja
 1028. Tjerë mihin e prashisin, tjerë verën rrokullisin.
 1029. Puna të mëson vetë
 1030. Buka pa djathë si nusja pa vathë
 1031. Dashuria e shumtë e ka hidhërimin afër
 1032. Leku shkon tek leku
 1033. Nuk sheh trarin në sytë e tij, po kashtën në sy të tjetrit
 1034. Njeriu pa shokë si muri pa tokë
 1035. Shkoi vapa me gushtin
 1036. Fati dhe vesa mbajnë sa vetëtima
 1037. Edhe një dru ta veshësh mirë, do duket i bukur
 1038. Ai që ngutet, vonohet
 1039. Shkarpaxhija të rrijë ndër shkarpa
 1040. Kush kërkon gjen
 1041. I jep gishtin, të merr dorën
 1042. Kunata si nata, kunetërit si lugetërit
 1043. I shëndoshi i bukuri, i pasuri i urti, i vobekti i marri
 1044. Kush duron, trashëgon
 1045. Fukarait i bie më shtrenjtë
 1046. Më e keqja e ka një të mirë
 1047. Gënjeshtarit një herë i shkon fjala
 1048. Kur thahet pusi, atëherë dihet vleftë e ujit